- Uitzender Randstad ziet dat de vraag in januari 2021 is teruggekeerd naar het niveau van voor de coronacrisis.
- Wel is het beeld op de Nederlandse markt gemengd. In sectoren die door de lockdown zijn getroffen, zoals de horeca, is er veel minder werk.
- De vraag naar uitzendkrachten op locaties voor coronatesten is juist sterk toegenomen.
- Ondanks het positieve momenten blijft Randstad voorzichtig over de nabije toekomst.
Uitzender Randstad is het nieuwe jaar goed begonnen. Volgens topman Jacques van den Broek, die een toelichting gaf op de jaarcijfers van het bedrijf, zit de uitzender qua activiteiten weer op het niveau van voor de coronacrisis.
Sinds april vorig jaar, toen de crisis in volle hevigheid losbarstte, is volgens de CEO van Randstad sprake van opbrengsten die maand op maand hoger uitvallen.
Randstad merkt onder andere een aanhoudende vraag naar essentiële diensten in de gezondheidszorg, logistiek, supermarktenbranche en e-commerce. Daarnaast wist Randstad ook de kosten onder controle te houden.
Van den Broek bestempelt de resultaten in het slotkwartaal van vorig jaar als "solide", waarbij het bedrijf nog altijd ruimte zag voor investeringen in bijvoorbeeld digitalisering.
Topman Van den Broek blijft ondanks de recente positieve ontwikkelingen voorzichtig. Dat komt vooral door de aanhoudende onzekerheden rond de coronapandemie.
In Nederland wordt het verlies van arbeidskrachten in door de crisis stevig geraakte sectoren zoals de horeca, evenementenbranche en op Schiphol, ruimschoots gecompenseerd door sectoren die door de crisis juist meer mensen nodig hebben. Dan gaat het onder meer om de inzet op het gebied van logistiek, maar bijvoorbeeld ook voor de bemanning van coronatest- en priklocaties.
In het tweede kwartaal van vorig jaar hakte de crisis er ook bij Randstad vol in met alleen al een omzetverlies van een kwart. Het verschil met de situatie nu, waarin opnieuw maatregelen zijn genomen verspreiding van het virus in te dammen, is dat er "gewoon wordt gewerkt", legde de topman uit. Tijdens de eerste golf lag de hele waardeketen stil en kon er gewoonweg niet gewerkt worden.
Lagere omzet in slotkwartaal van 2020, hogere winst
Randstad sloot het slotkwartaal van 2020 af met een omzet van bijna 5,7 miljard euro, waarmee de uitzender volgens verwachting presteerde. Op jaarbasis was sprake van een daling van de opbrengsten in de meetperiode van 5 procent.
De nettowinst van Randstad kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 208 miljoen euro, een kwart meer over dan in het slotkwartaal van 2019. Dat kwam vooral doordat Randstad minder kwijt was aan belastingen en daarnaast de operationele kosten op jaarbasis met 65 miljoen euro wist te verlagen.
Op de Nederlandse markt zag Randstad in het vierde kwartaal een daling van de omzet met 6 procent op jaarbasis; dat was minder dan de omzetdaling van 17 procent op jaarbasis die de uitzender in het derde kwartaal voor de kiezen kreeg.
De grootste markt voor Randstad is Noord-Amerika, gevolgd door Frankrijk en Nederland. In het slotkwartaal van 2020 was Noord-Amerika goed voor 19 procent van de omzet en 22 procent van de operationele winst.
Frankrijk had een aandeel van 15 procent in de omzet en 16 procent in de operationele winst. Nederland bracht 14 procent van de omzet binnen en 16 procent van het operationele resultaat.
Het jaar 2020 werd in zijn geheel afgesloten met een omzet van 20,7 miljard euro, wat 12 procent minder was dan in 2019. De winst viel met 304 miljoen euro 50 procent lager uit dan een jaar eerder.